25
års garanti
Skorstenstätning för säkrare eldning
En väl fungerande skorsten är en grundförutsättning för såväl uppvärmning som mys-eldning i kakelugnen. Skorstenen leder inte bara bort rök, den ska även ge jämn temperatur, bra luftdrag och bidra till en effektiv uppvärmning som optimerar energiprocessen och minimerar miljöpåverkan.
Skorstenstätning
Med tiden blir din skorsten sliten och otät och behöver då skorstenstätning, för din och er familjs trygghet bör den då tätas.
Bra och pålitlig värme förutsätter att allt skorstenen är i gott skick. När allt fungerar optimalt får du mesta möjliga värme för pengarna – du sparar alltså både på plånboken och miljön.
Oavsett om din skorsten har drabbats av mindre sprickor eller rejält förfall kan vi på SkorstensFolket hjälpa dig att se över och laga din skorsten. Med hjälp av modern teknik kan vi fackmannamässigt täta och renovera din skorsten.
Vanliga frågor om Skorstenstätning
Varför är skorstenstätning viktig och när behövs det?
Skorstenstätning är viktig för att säkerställa säkerhet och effektivitet i uppvärmningssystemet. Med tiden blir skorstenar slitna och otäta, vilket kräver tätning för att skydda både hemmet och dess invånare.
Vilka metoder används för skorstenstätning?
Det finns tre metoder: 1) Glidgjutning med Schädlermetoden där keramiskt bruk appliceras inuti skorstenen, 2) Installation av böjbart insatsrör i syrafast rostfritt stål, och 3) Användning av FitFire®, ett modernare material som tätar rökkanaler effektivt.
Vad är fördelarna med FitFire® jämfört med andra tätningstekniker?
FitFire® erbjuder flera fördelar, såsom en slät kanal utan skarvar och bibehållen kanalarea. Det minimerar håltagningar och behöver vanligtvis inte separat reparation vid murade kanaler. FitFire® är också effektivt vid höga temperaturer och förbättrar brandsäkerheten.
Kan FitFire® användas för alla typer av skorstensbränslen och kanalmaterial?
Ja, FitFire® är lämpligt för alla typer av skorstensbränslen, inklusive olje-, gas-, pellets- och vedeldning. Det är kompatibelt med alla typer av kanalmaterial och effektivt för både torr och våt drift.
Metoder för skorstenstätning
Det finns tre metoder för skorstenstätning.
Det traditionella sättet är glidgjutning med Schädlermetoden där en gjutform dras genom kanalen och ett keramiskt bruk Schädlerit appliceras på kanalvägarna inuti skorstenen.
Böjbart insatsrör i syrafast rostfritt stål blev sedan ett smidigt och snabbt sätt att renovera skorstenskanalen, nackdelar med metoden är att arean i rökkanalen minskar och att röret även om det är flexibelt kan vara svårt att få ner i rökkanalen.
Det modernaste sättet för skorstenstätning är infodringsmaterialet FitFire® där du tätar alla slags rökkanaler, oavsett material i omslutningsväggarna snabbt och smidigt. Resultatet av skorstenstätning med FitFire® är att du får en slät kanal helt utan skarvar med bibehållen kanalarea. Några fördelar jämfört med de andra metoderna är att antalet håltagningar minimeras och skiljetungsfel vid murade kanaler normalt inte behöver separat reparation. FitFire® uppfyller stränga krav, inte minst när det gäller höga temperaturer och brandsäkerhet.
FitFire® kan användas vid skorstenstätning av alla typer av skorstenar. Infodringsmaterialet i komposit är lämpligt oavsett bränsleslag, vid såväl torr som våt drift. Vid olje-, gas-, och pellets eller vedeldning i öppna spisar och kakelugnar.
Speciellt utvecklat infodringsmaterial för relining av ventilationskanaler och tätning av alla slags rökkanaler, insatsröret i komposit klarar höga temperaturer och är brandsäkert med enastående isolerförmåga.
Här finner du mer information om Glidgjutning och det keramiska materialet Schädlerit. Materialet som använts längst i Sverige för att täta rökkanaler.
Här finner du mer information om våra flexibla metallrör för skorstenstätning.
Intresserad?
Skicka in din offertförfrågan så återkommer vi till dig inom kort.
Gör en offertförfrågan